София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГЕРБ не иска децата ни да плащат външния дълг

Стимулиране на икономиката с държавен дълг било равно на провал

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

„Вместо да взимаме дълг, за да плащаме на болници, армия и пенсионери, ние погасяваме дълг, за да не оставим на нашите деца да плащат дълга. Ние считаме, че това е правилното“, каза за „Евро Дикоф“ Менда Стоянова от ГЕРБ. Така депутатът коментира новината, съобщена от премиера Борисов, че България е трета в класацията по най-нисък външен дълг в Европа след Естония и Люксембург и дългът ни вече е 25% от БВП.

„Фактът е, че БСП преди две или три години изпадаше в истерия с това как България влизаше в дългова спирала и как правителството на ГЕРБ тегли кредити, за да ги изплати. Това се опроверга и то официално“, подчерта Стоянова по повод критиката на Румен Гечев за размера на дълга.

На въпрос на Сашо Диков за какво отиват парите от дълга, депутатът от ГЕРБ подчерта, че държавата може да взима дълг, за да покрива разходи за армия, полиция, задравеопазване, образование, държавна администрация. „Държавата, ако вземе дълг и тръгне да инвестира парите по модел на БСП – да прави държавни предприятия, ще я докараме там, където бяхме 96-та година. Стимулиране с държавен дълг на икономика, това е провал, това е начинът да откраднеш парите и да ги крадеш в бъдеще“, смята Стоянова.