София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ поиска до 15 декември резултатите от референдума да станат закон

Парламентарната група внесе проект за решение

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ГЕРБ внася проекторешение в Народното събрание, даващо срок на народните представители до 15 декември да приемат законови промени, свързани с резултатите от референдума. Това обяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от парламентарната група на партията Димитър Главчев по време брифинг в Народното събрание във връзка с резултатите от Националния референдум.

Той обясни, че ГЕРБ внася проект за решение, в който точка първа е подкрепа на това народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система в два тура и въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, както и годишната държавна субсидия за партиите и коалициите да бъде 1 лв. на действителен глас.

Димитър Главчев обясни, че проекторешението поставя срок до края на 15 декември 2016 Комисията по правни въпроси да внесе доклад на второ четене в пленарна зала. Димитър Главчев уточни, че това е проект за решение, който ще бъде обсъден в Правна комисия, където се очаква да постъпят множество предложения.

На заседанията на Правна комисия ще бъдат поканени представители на НПО, а по въпроса за субсидиите ще бъдат поканени представители на Сметната палата, за да се знае какви ще бъдът последствията от приемането на един или друг вариант.