София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ предлага намаляване на субсидията на 1 лев

Мажоритарният избор влиза за обсъждане в комисиите

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи намаляване на субсидията за партията на 1 лев за всеки действителен глас. Това съобщиха на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група Цветан Цветанов и депутатът Данаил Кирилов.

Заедно с това ще бъде внесен закон за мажоритарен избор на депутати, според който страната се разделя на 240 едномандатни избирателни района. Законопроектът предвижда да има районни избирателни комисии, които да се състоят от 13 членове.

За гласуващите в чужбина се предлага активна регистрация.

„Над 2,5 млн. български граждани, които гласуваха на референдума, който се проведе в края на 2016 г. заедно с президентските избори. Надяваме се, че ще имаме съпричастност от различни парламентарни групи“, коментира Цветанов.

Той добави, че коалиционните партньори от Обединените патриоти са против законопроекта, но по време на преговорите е постигнато съгласие той да влезе в законодателната програма и да започне разглеждането му в комисии.