София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ се отказва от Тодоров за шеф на Комисията за досиетата

От партията предлагат отмяна на приетото решение за процедура за избор на членове

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

ГЕРБ се отказа от номинацията на депутата Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата. Това се казва в декларация на партията, разпространена до медиите. "ПГ на ГЕРБ оценява като неразбираема и неприемлива позицията на определени парламентарно представени партии, които се обявиха за закриване на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Категорично се противопоставяме на стремежа за потулване на истината за репресивните действия на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да вярваме, че задължение на Комисията е да гарантира правото на българските граждани да научат цялата истина за този период.
България е правова държава, страна – членка на Европейския съюз и радетел на спазването на европейските демократични ценности. Като част от Европейската народна партия, ГЕРБ застава срещу идеята за затваряне на досиетата, което ще доведе до ограничаване на демокрацията и до отнемане на правото и свободата на хората да имат достъп до информация", се казва в позицията на най-голямата партия в управляващото мнозинство.
Парламентът прие нови правила за избор на нов състав на комисията, а утре изтича 14-дневният срок, в който трябваше да бъде номиниран новият шеф на комисията.
ГЕРБ предлага още да се проведе широк обществен дебат с активното участие на парламентарно представените партии, неправителствени организации, граждани и обществени организации. Дискусията трябва да засегне бъдещето на Комисията по досиетата, присъствието на агенти на Държавна сигурност във властта и обществения живот и лустрацията.