София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ: Твърдението на Нинова относно Договора за приятелство с Македония не е вярно

Нинова обвини ГЕРБ, че не са предоставили Договора за разглеждане в НС

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и обсъждане на договора в Комисията по външна политика и чрез нейно писмо, адресирано до председателя на комисията Джема Грозданова, Договорът постъпи в секретно деловодство на Народното събрание на 03 юли /понеделник/ в следобедните часове. Това гласи част от официалната позиция на ГЕРБ по повод писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от председателя на БСП Корнелия Нинова относно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с република Македония и нейното твърдение, че не може да се запознае с клаузите му, защото той не е предоставен на народните представители и че има необходимост от обсъждането му в НС
От ПП ГЕРБ припомнят, че на 4 юли народните представители от Комисията са информирани, че могат да се запознаят с постъпилия текст преди заседанието на външната комисия на 05 юли /сряда/.
Проектът на Договор е достъпен за всеки народен представител в секретното деловодство на Народното събрание, твърдят още от управляващата партия.
Според информацията Договорът е достигнал финален етап. Фактически такъв договор се обсъжда от 2008 година, когато е подписан Меморандум за сътрудничество между двете държави по въпросите на европейската интеграция. Всички правителства и външни министри от 2008 година до сега са работили по въпроса.
Предстои последният 12-ти кръг преговори, като се очаква финализиране на текстовете. С финалния вариант на Договора парламентът ще бъде запознат след приключване на преговорите отново в заседание на Комисията по външна политика. Важно е да се отбележи, че не бива да се очаква възможност за промяна в договорените текстове, тъй като това е дълъг процес на договаряне на двете страни на ниво изпълнителна власт.
Целта на правителството е да финализира текста и да пристъпи към подписване на Договора, като не отстъпваме от българските предложения. След това предстои ратификация от двата парламента, като това е възможността за обсъждане на Договора на ниво Народно събрание.
Възможността този дълъг процес да приключи преди българското председателството на Съвета на ЕС, за което с всички партии в НС сме се обединили специалния фокус да се постави върху европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и ролята на България в региона, ни дава основание да вярваме, че ще стигнем до съгласие и ще успеем да подпомогнем Република Македония в нейния път към НАТО и ЕС, коментират още от ГЕРБ