София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ удари БСП с „бухалката“ Бенчо Бенчев

Анализатори за задкулисието след ареста на Митьо Очите

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Бурни обществени и политически реакции провокира ареста на Димитър Желязков – Митьо Очите, заедно с общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев и депутата от ДПС Несрин Узун. Припомням, че веднага след избухването на скандала за общото пътуване на Митьо Очите и Бенчо Бенчев в Гърция и после в Турция, където бяха арестувани, БСП се разграничи от скандалния общински съветник.
 
Ето част от най-острите коментари днес, анализиращи процесите в сянката на арестите и обвиненията. Според Георги Кадиев – бивш зам. финансов министър, бивш депутат и настоящ лидер на партия „Нормална държава“, такива като Бенчо Бенчев са десетки и са в сивата зона между всички партии - веднъж финансират едни, друг път- други, а често- всички. Понякога директно си купуват мястото в нечия листа и влизат в политиката. 
 
Кадиев твърди, че познава Бенчев от 2005 г. като едър зърнопроизводител, и че лично Бенчев му разказвал как в къщата си в бургаския квартал „Меден рудник“ е посрещал като гост Бойко Борисов, докато е бил на поста главен секретар на МВР, а отвън, извън къщата, при охраната е чакал търпеливо Цветан Цветанов. Кадиев обобщава тази ситуация така: „Всички обичат суджук на аванта“. 
 
Според него сегашния арест на бизнесмена Бенчев със сигурност е голям гаф за БСП и ще бъде безпощадно използвана от ГЕРБ и патриоти. Но съм убеден, че същия тип бенчобенчевци са и техните спонсори. И ако Бенчо (или Цветан Василев, примерно) реши да говори, много партии ще потънат в земята.
 
Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева е категорична, че , цитирам: „Всички са навътре в тези игри и зависимости. Най-вече ГЕРБ. Ако Бургас си има Митьо Очите, то в Пазарджик се убиват общински съветници. Според нея в сегашната ситуация с Митьо Очите - ГЕРБ има възможности да нанася на своите политически противници удари, на които те не могат да отвърнат. Зърненият бос Бенчо Бенчев не е единичен случай. Ударът върху него цели няколко неща - едното е дискредитация на БСП. Татяна Дончева "Щетата за БСП е очевидна, както и умишлено нанесена", коментира Дончева. Според нея, ДПС не се намесват в темата, защото не ги интересува.
 
Официално от  БСП заязяват, че не са давали пари за мажоритарната кампания на Бенчо Бенчев. Атанас Зафиров от ръководството на червената партия уточнява , че Бенчев е бил мажоритарен кандидат в листата на БСП. Висшия кадър на БСП Зафиров е категоричен, че партията му не е получавала пари от Бенчо Бенчев под никаква форма.
 
Социалистите обаче напомнят едно изявление на Румяна Бъчварова от ГЕРБ, от времето когато тя беше министър на вътрешните работи. На 17 юни 2016 г., след една престрелка в курорта Слънчев браг,  Бъчварова заявява официално: Няма политически чадър върху Димитър Желязков - Митьо Очите и криминалните групировки в региона.
 
От акцията на ГДБОП в Бургас за залавяне на група за рекет и наркоразпространение, и ареста на Митьо Очите и функционерите от БСП и ДПС, до момента – от партията на Ахмед Доган няма никакъв коментар по темата.