София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГЕРБ: Увеличава се броят на бежанците, които искат да останат у нас

Новият кабинет ще одобри наредбата за интеграция на бежанците

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

По своята същност новата наредба за интеграция на бежанците не се различава от тази, която ние предложихме през август 2016 година. Удовлетворени сме от съдържанието й, тя запазва духа и философията на разбирането за интеграционната политика.
Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова.
Румяна Бъчварова информира, че в доклада към наредбата е заложено издаването на 4700 интеграционни книжки, което говори за по-голям брой чужденци, които са заявили, че желаят да останат в България. Тя припомни, че през 2016-та година страната ни е поела ангажимент за интеграция на 1652-ма бежанци, пренасочени от други държави, за които има осигурени европейски средства.
Общините са този субект, който ще поеме основната отговорност за осъществяване на процеса за интеграция. Доброволният принцип, по който общините могат да приемат бежанци и да се занимават с тяхната интеграция, а не това да им бъде налагано. Това означава, че всяка една от общините може да реши дали може да приеме определен брой бежанци, които да интегрира. Този доброволен принцип беше основен принцип на нашата наредба, но беше оспорен и неглижиран по време на кампанията от основните ни опоненти”, посочи тя.
Валидността на споразуменията за интеграция остава същият – една година.
„По отношение на финансовия модел – процесът на интегриране на бежанците се подпомага с европейски средства и по никакъв начин няма отражение върху националния бюджет и българските граждани”.
„Потвърждението на тези детайли показва, че всички критики и нападки по отношение на наредбата, са били неоснователни. Приемаме изключително положително както инициативата на президента, така и работата на екипа, който е работил по новата наредба”, подчерта Бъчварова. "Надявам се обществеността да разбере колко лъжи бяха изречени по темата. В този вид, след като мина общественото обсъждане, няма никаква причина следващото правителство на ГЕРБ да не я приеме", коментира още Бъчварова.
Представителите на ГЕРБ потвърдиха, че във вторник ще проведат среща с ръководството на БСП, за да обсъдят общи действия във връзка с подготовката и провеждането на българското председателство на Европейския съюз.