София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГЕРБ внесе „Цанков камък“ в прокуратурата

На БСП не и е ясно срещу кого е сигналът

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството на"Цанков камък", както и данни за реализирането и финансирането на проекта.

“ Ние нямаме необходимата експертиза, за да преценим дали въвеждането в експлоатация на съоръжението ще се изплати и за колко години ще се случи това“, коментира Десислава Атанасова, народен представител ГЕРБ. От партията смятат, че ще има отрицателна форма на възвращаемост, защото експерти твърдят, че плащането ще продължи над стотици години. ГЕРБ счита, че е редно да се направи задълбочена проверка, за което разчита на главния прокурор и на експерти. Десислава Атанасова заяви, че проектът крие риск за населението, защото чашата на язовира е спукана, а мембраната протрита.

Александър Ненков, ГЕРБ отбеляза, че „Цанков камък” се е оскъпил 3 или 4 пъти, за да стигне до сегашната си стойност.

Не закъсня отговори и от ПП БСП. „Не ми става ясно от ГЕРБ срещу кого внасят сигнала за „Цанков камък“, заяви на пресконференция зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", заяви социалистът Добрев.