София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Герджиков: Започна купуването на гласове

Превантивната дейност вече е налице, увери премиерът

7 годиниИзбори 2017 5 Боряна Райчева

Служебният министър-председател Огнян Герджиков обяви в студиото на БНР, че има подадени сигнали за купени гласове в Северозападна България.
Всяка седмица събирам МВР, всички служби, за да се отчитат всяка седмица какво става – проверки по места, мобилизации. Това е една от амбициите ни – да направим едни честни и прозрачни демократични избори доколкото е възможно, коментира премиерът.
Много съм амбициран да покажем, че можем да осъществим такива избори. До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите. Съответните служби са информирани и инструктирани. Превантивната дейност вече е налице, допълни той.
По думите на Герджиков „важното е да се създаде обстановка на нетърпимост към такива изключително зловредни и срамящи България практики“.
Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували – това не може да бъде решаващо. Ако някой реши да оспори изборите заради това, че няма машини, то има орган който се произнася – това е Конституционният съд. Вътрешното ми убеждение е, че те ще се произнесат, че няма да има опорочаване на изборите, заяви още Герджиков.