Гледай
на живо

Герман Греф: Руската икономика ще се върне към растеж при цени на петрола от $45

Според шефа на Сбербанк нефтът ще стигне 60 долара през 2020

Руската икономика ще се освободи от зависимостта си от петрола за не по-малко от 10 години. Това заяви шефът на Сбербанк Герман Греф, съобщава lenta.ru. Според него цифровизацията дори и на половината от икномиката не може да стане по-бързо.

Много голяма част от брутния вътрешен продукт на Русия се формира от петролния и газовия сектор. И за да се цифровизира този бизнес ще са нужни не 5 и даже не 10 години, смята Греф.

По-рано шефът на Сбербанк прогнозира, че в следващите 5 години световната банкова система ще бъде разрушена заради навлизането на новите технологии.

През май Греф коментира, че руската икономика е успяла да прескочи дълбока яма и 2016 година ще бъде по-добра от предходната. Сбербанк коригира прогнозата си за спада на икономиката от минус 2,2 до минус 0,7 %.

Според Греф икономиката на Русия ще се върне към растеж при цени на петрола от 45 долара за барел. Неговите прогнози са, че към 2020 година нефтът може да достигне цена от 60 долара, а през следващите 4 години – и до 80 долара за барел.