Гледай
на живо

Германия: Без Украйна и Турция в ЕС

Двете страни могат да разчитат на митнически съюз

Германия: Без Украйна и Турция в ЕС Украйна и Турция няма да се присъединят към Европейския съюз, поне не в близко бъдеще, заяви в интер... thumbnail text

Украйна и Турция няма да се присъединят към Европейския съюз, поне не в близко бъдеще, заяви в интервю за медийната група "Функе" германският външен министър Зигмар Габриел, предава БГНЕС.
"Не мога да си представя в близките години нито Турция, нито Украйна да станат членове на Евросъюза", коментира дипломатът.
Същевременно той изрази мнение и че ЕС трябва да развие определен модел на взаимодействие с Киев и Анкара. Габриел отбеляза, че ако Брюксел и Лондон могат да постигнат ефективно споразумение, което ще регулира отношенията между ЕС и Великобритания след Брекзит, то тогава е възможно да се изгради сътрудничество и с Турция и Украйна. Министърът не изключи и възможността Германия и Турция да достигнат до "по-близка форма на митническия съюз", но добави, че това ще стане възможно само ако ситуацията в Турция се промени.
БГНЕС припомня, че в събота австрийският канцлер Себастиан Курц също изрази позицията си, според която Турция и политиката й през последните години не бива да намират място в ЕС и е редно да бъдат прекратени преговорите за присъединяването на страната към еврообщността.