София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Германия: Без Украйна и Турция в ЕС

Двете страни могат да разчитат на митнически съюз

6 годиниПолитика 19 Боряна Райчева

Украйна и Турция няма да се присъединят към Европейския съюз, поне не в близко бъдеще, заяви в интервю за медийната група "Функе" германският външен министър Зигмар Габриел, предава БГНЕС.
"Не мога да си представя в близките години нито Турция, нито Украйна да станат членове на Евросъюза", коментира дипломатът.
Същевременно той изрази мнение и че ЕС трябва да развие определен модел на взаимодействие с Киев и Анкара. Габриел отбеляза, че ако Брюксел и Лондон могат да постигнат ефективно споразумение, което ще регулира отношенията между ЕС и Великобритания след Брекзит, то тогава е възможно да се изгради сътрудничество и с Турция и Украйна. Министърът не изключи и възможността Германия и Турция да достигнат до "по-близка форма на митническия съюз", но добави, че това ще стане възможно само ако ситуацията в Турция се промени.
БГНЕС припомня, че в събота австрийският канцлер Себастиан Курц също изрази позицията си, според която Турция и политиката й през последните години не бива да намират място в ЕС и е редно да бъдат прекратени преговорите за присъединяването на страната към еврообщността.