София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРМАНИЯ Е БЛОКИРАНА ОТ ЖП СТАЧКА

ПРОТЕСТЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО 10-ТИ МАЙ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Втори ден продължава стачката на железниците в Германия. Първи преустановиха работа товарните превози вчера, а днес ги последваха пътническите влакове. Протестът ще продължи до сутринта на 10-ти май. Машинистите и влаковият персонал искат увеличение на заплатите с 5% и намаляване на работното време от 39 на 37 часа.
Синдикатите и ръководството не могат да се договорят от 10 месеца. Германските железници предлагат увеличение с 4,7% от юли и еднократно заплащане на 1000 евро на всеки машинист. Синдикатите обаче не приеха предложението.
Германският бизнес обвини стачкуващите за спирането на работата им, което ще се усети най-силно в северната и източната част на страната. Преустановеният товарен и пътнически транспорт ще доведе до огромни загуби. Над 5,5 млн. пътници използват всеки ден германските железници. Влаковете превозват една пета от основните стоки на икономиката. Изкупени са почти всички автобусни билети за най-натоварените дестинации. Да се вземе кола под наем също е трудно. В цяла Германия се очакват огромни задръствания по пътищата от днес.
Междувременно започва и стачка на възпитателите в училища и детски градини. Засега тя е обявена като безсрочна. Исканията също са за по-добро заплащане.