София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Германия решава екстрадицията на Северин Красимиров

Задържаният за убийството на Виктория е съгласен да го върнат в България

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Северин Красимиров, който беше задържан за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе, ще бъде изправен пред германски съд в Хановер. Съдът ще реши дали той да бъде екстрадиран в България.

Когато бъдет екстрадиран у нас, той ще бъде разпитан от български разследващи прокурори и полицаи. От полицията обясниха, че цялата процедура по връщането на заподозрения у нас може да продължи максимално 40 дни.

Северин вече е дал информация за случая пред съда в Германия и се е съгласил на опростена процедура, за да бъде върнат максимално бързо в България. Северин Красимиров бе арестуван снощи, минути след 20:00 часа. Полицията го е открила в град Щаде, Долна Саксония, където живее майка му. Германските власти очакват да пристигне европейската заповед за арест, за да задвижат процедурата.

Вчера разследващите обявиха, че ДНК експертиза и намерени дрехи с кръвта на журналиската го уличават категорично. Според МВР и прокуратурата няма никакви данни убийството да е свързано с работата на Маринова.

В същото време ромската махала в Русе, където е живял до неделя Северин Красимиров, очаква напрежение. Много от хората от къщите са избягали през нощта, защото ги е страх, че ще се иска възмездие. Жителите на квартала не вярват, че Северин сам е извършил престъплението. От полицията също има информация, че се издирват още съучастници.

Лелята на Северин съобщи пред медии, че с него е имало още две момчета, а пред майка си е казало, че той само е изнасилил Виктория.

Съпругата на Северин съобщи, че когато той се е прибрал е видяла кръв по дрехите м, но не е посмяла да попита от къде е.

Припомняме ви, че разследващите заявиха, че бруталното нападение е било случайно, а коментарите след убийството доведоха и до политическо напрежение, премиерът Борисов се ядоса на партнюорите си от Брюксел.