София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия счита отношенията си с Турция за „напрегнати“

Нашата задача е да ги нормализираме, заяви германският външен министър

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел нарече отношенията с Турция "много напрегнати".
"Отношенията са много напрегнати и нашата задача е да ги нормализираме, заяви Габриел пред репортери в Брюксел по време на съвместно заседание на министрите на външните работи и Министерството на отбраната на страните-членки на ЕС.
Отношенията между Берлин и Анкара се влошиха след ареста на немския журналист с турски произход Дениз Юсел в Истанбул. Германският канцлер Ангела Меркел настоя Анкара да освободи Юсел и да зачете свободата на медиите. В неделя турският президент Тайип Ердоган оприличи сегашната политика на Берлин с "действията на нацистите в миналото", което причини сериозно недоволство в Германия.
Преди това градските власти на Гагенау във федералната провинция Баден-Вюртемберг отмениха реч на министъра на турското правосъдие Бекир Боздаг в града, в който има голяма турска диаспора. Министърът напусна страната и отказа да се срещне с германския си колега Хайко Маас.