София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Германия се изтегля от Инджирлик

260-те войници вероятно ще бъдат преместени в Йордания

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Германия изтегля своите военнослужещи от базата в Инджирлик в Турция. Това обяви външният министър  Зигмар Габриел по време на посещението си в Анкара, при което турските власти обявиха, че забраната за посещения на германски парламентаристи в базата остава.

"В момента е възможно германски депутати да посетят базата на НАТО в Коня, но не и „Инджирлик", каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Зигмар Габриел от своя страна обяви, че при това положение Германия ще изтегли своите 260 войници, разположени в Инджирлик.

Външният министър на Германия каза, че контигентът може да бъде предислоциран в Йордания, която от десетилетия е партньор на Запада в региона.

„Вече няколко десетилетия Йордания е една от опорните точки в региона“, каза Габриел.

Според немската преса обаче все още няма ясен плана за изтеглянето на германските военни от базата в Инджирлик.

Базата в Инджирлик съществува от 1955 година и се използва основно от армията на САЩ. В нея има и подразделения на страните от НАТО, включително и от Германия, които играят важна роля в логистиката при операциите в Близкия изток.

Отношенията между Турция и Германия напоследък са влошени, най-вече заради критиките на Берлин към спазването на човешките права в Турция, а също и заради ограниченията, наложени на турски политици за дейност в Германия.

Елемент от противопостаявето е и нежеланието на Турция да предостави постоянен достъп на германски политици до базата в Инджирлик.