София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия търси изход от политическата криза

Президентът Щайнмайер започва консултации

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер започва консултации с парламентарните партии в търсене на изход от политическата криза, в която страната влезе след провала на преговорите за ново правителство.

В неделя блокът на канцлерката Меркел – Християндемократичният съюз и Християнсоциалният съюз – и другите участници в преговорите – Зелените и Свободните демократи – обявиха, че не могат да постигнат съгласие по ключови теми като имиграцията и околната среда и разговорите бяха прекратени.

При това положение съставянето на правителство, което да има мнозинство в Бундестага изглежда невъзможно, след като социалдемократите вече обявиха, че няма да участват в т.нар. широка коалиция, в каквото бяха досега.

„Моята гледна точка е, че нови избори са по-добрият път. Германия се нуждае от стабилно правителство, което не трябва да търси мнозинство за всяко решение“, заяви Меркел след провала на преговорите.

Проучвания сочат, че повече от половината от германците смятат, че повторни избори са най-доброто решение, около ¼ са за широка коалиция, а останалите смятат, че Меркел трябва да състави кабинет на малцинството.

Според сондажите обаче резултатите от нови избори няма да се различават съществено от досегашните.