София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия затяга пограничния контрол заради срещата на Г-20

Тя ще се проведе на 7-8 юли в Хамбург

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германия ще въведе контрол по границата си, по време на срещата на Г-20 в Хамбург, съобщава вестник „Die Welt“, цитирайки вътрешното министерство.

Проверките по границата се налагат заради повишени мерки за сигурност. Срещата на Г-20 ще се проведе в Хамбург на 7-и и 8-и юли.

Все още не се съобщават конкретни срокове за пограничния контрол, въпреки че вътрешният министър Томас де Мезиер вече е информирал Еврокомисията за мерките. Информирани са страните в ЕС, Европейския съвет, както и оглавяващите вътрешните ведомства.

Допълнителни аргументи в полза на въведения контрол е ограниченото влизане в страната на левите радикали от Дания и Италия, както направиха по време на срещата на Г-7 в баварския замък „Елмау“.

Антиглобалисти подготвят редица мероприятия в Хамбург, във връзка с провеждането на срещата на „двадесетте“. Планират протест и така наречената „анти среща“.