София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Германски министър поиска да бъдат спрени парите на България и Румъния за циганите

Според него е по-добре да ги получават градове като Дортмунд и Дуисбург

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Йоахим Щам, министър на интеграцията в най-голямата германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия, поиска парите, които Европейският съюз дава на България и Румъния за интеграция на циганите, да бъдат дадени градове като Дортмунд и Дуисбург.

В интервю за Westdeutschen Allgemeinen Zeitung Щам каза, че България и Румъния не използват рационално средствата от Европейския социален фонд и е по-добре те да бъдат пренасочени.

 „Изключително досадно е да осъзнаем, че финансирането от Европейския социален фонд на Румъния и България не е подходящо усвоено. Затова предполагам, че тези средства може да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуисбург", заяви министърът.

И двете страни членки на ЕС получават финансиране на стойност милиони евро всяка година, за да помогнат на ромските общности, които са най-голямата малцинствена група в блока с повече от 10 млн. живеещи на територията на България и Румъния, припомня немското издание.