София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германски министър поиска парите за българските цигани

Според Йоахим Щамп ромите така и така са се преселили в Германия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Просто е недопустимо България да не усвоява средствата от Европейский социален фонд, които ѝ се полагат – те остават в голямата си част неизползвани или пък потъват в нечии джобове. В това отношение трябва да спешно да се предприеме нещо". Това заяви министърът за интеграцията на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп.

Министърът поиска средствата, предназначени за интеграция на циганите в България, да бъдат пренасочени към Германия и се аргументира, че така и така множество български роми напускат страната и отиват на Запад в търсене на по-добър живот.

Щамп, който е от партията на Свободните демократи, е правил подобни изявления и по-рано.

Той е посещавал България и е запознат с живота в ромските гета, включително и в най-голямата циганска махала в България – пловдивският квартал „Столипиново“.

"Видях в какви условия живеят хората, видях хигиената, видях и това, че децата почти не са обхванати в училищното образование“, коментира той и подчерта, че пътят за интеграцията на тези прослойки минава през образованието, което те получават в България.

Щамп предлага парите, предназначени за България, да бъдат дадени на градове като Дуисбург, Дортмунд, Гелзенкирхен или Есен, които в последно време са предпочитани за заселване от български и румънски цигани.