София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германското контраразузнаване: Русия ще се опита да повлияе на изборите ни

Изборите в Бундестага ще се проведат в Германия на 24 септември

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ръководителят на германския Федерален отдел за защита на конституцията (контраразузнаване), Ханс-Георг Масен, заяви, че руските специални служби са много активни в Германия и могат да се опитат да повлияят на резултатите от изборите в Бундестага, информира Die Welt.
Според Масен Москва е в състояние да организира кампания за дезинформация във връзка с предстоящите парламентарни избори с помощта на кибер-катастрофи.
За контраразузнаването е практически невъзможно да докаже, че Русия стои зад тези хакерски атаки. Вероятността за такъв сценарий е висока, заяви Масен.
Той допълни, че дейността на руското разузнаване на територията на Германия е много интензивна.
На 30 март беше съобщено за създаването на Кибернетичното и информационно командване със седалище в Бон. Структурата е създадена в отговор на решенията на НАТО и канцлера Ангела Меркел, която нарече защитата на Германия срещу кибер-парада един от основните приоритети на страната.
Изборите в Бундестага ще се проведат в Германия на 24 септември.