София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гешев: Банев има над 1 млрд.лв в швейцарски сметки

Българските власти искат сметките да бъдат запорирани

5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Над един милиард лева са констатирани в швейцарски сметки на семейство Баневи. Съобщи в интервю за "Нова телевизия" зам. главния прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев. Той заяви, че е поискано от властите в Швейцария сметките да бъдат запорирани и допълни, че според наблюдаващите делото прокурори имало достатъчно доказателства, че тези при тези средства стара дума за пране на пари.

"Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв. говори, че при евентуалното им пускане (от ареста - бел.ред.) те биха могли да преместят тези пари, където си искат", уточни Гешев.

Според него, ако Баневи не останат в ареста, може да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателства. Иван Гешев допълни, че Николай Банев е подсъдим за закана за убийство и част от доказателствата по това са приложени към делото.

По въпроса дали е възможно Баневи да бъдат осъдени за пране на 1 млрд. лева, Гешев даде за пример Цветан Василев – привлечен по обвинение за 3 млрд., което е влязло в съда, а много адвокати били уверени, че това няма да се случи.

Припомняме ви, че Евгения и Николай Баневи бяха екстрадирани от Франция с два различни полета до София на 6 декември. Предаването на обвиняемите е в изпълнение на издадена от Европейска заповед за задържането им, след като на 26 октомври Баневи бяха арестувани на летището в Ница.