София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гешев отново погна Иванчева

Използвала дори лъжа, за да се защити

пропускане
5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Десислава Иванчева използва всякакви начини, за да се защити включително и с тази жалба до Страсбург. Тя има право на това. Това каза пред бТВ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той обаче подчерта, че това, не означава, че България ще бъде осъдена и ще плаща .

Гешев е категоричен, че начинът на задържане на Иванчева е бил правилен.

 „Всички видяха как протекоха нещата и въпреки това, че стана пред цяла България, пред медиите и телевизиите, се твърди, че парите са подхвърлени. А представяте ли си, ако не беше пред цяла България всичкото това? „, запита Гешев.

Той каза, че подсъдимите понякога се защитават като лъжат, а Иванчева я грозят 30 години затвор, затова било нормално да прави всичко възможно в своя защита.

Гешев отбеляза, че предприемачът Александър Ваклин не е недобросъвестен човек, който се опитва да злепостави Иванчева, а е опитал да действа по всички законови начини. „Не е успял, затова се е обърнал към правосъдието“, добави зам.-главният прокурор и заяви: „Недосегаеми хора в България няма. Когато има доказателства за престъпление, всеки може да бъде обвинен“.

Иван Гешев оправда действията на прокуратурата и в претърсването на адвокатските кантори. По думите му в конкретния случай ставало дума за пране на пари, някои от които вече са в офшорни сметки.  Зам.-главният прокурор подчерта, че тези пари са „тръгнали към руски олигарх, който е в санкцонния списък“, но отказа да спомене името на този олигарх.

„Това, че някой е адвокат, не значи, че има имунитет“, заяви Гешев и поясни, че по делото има над 10 обвиняеми.

„Господин Карадалиев е обвиняем вече по трето дело. Имаме доказателства за този човек и сме предприели конкретни действия“, каза Гешев и поясни, че Карадалиев е адвокат на Цветан Василев, но определено акцията не е срещу него заради това.

Гешев коментира и снимките на Ценко Чоков в столичен ресторант, като се разгневи на въпроса дали негови хора са заснели бившия кмет на Галиче. По думите му официалната версия е, че Чоков е установен при рутинна проверка на полицейски служители в ресторанта. Кой е подал сигнала, че е нарушен домашният арест, той не знае.