Гледай
на живо

Гигантска дупка откриха в Антарктика

Странното явление е с размери 80 000 кв. километра

Гигантска дупка откриха в Антарктика Загадъчна дупка с размер от 80 000 км² се появи в Антарктика, съобщават британските медии. "Гиг... thumbnail text

Загадъчна дупка с размер от 80 000 км² се появи в Антарктика, съобщават британските медии. "Гигантската дупка "е доста забележителна", коментира атмосферния физик Кент Мур, професор в Университета на Торонто. "Изглежда като перфорирана дупка в леда". "Откритите морски зони, заобиколени от лед, като тази, са известни като полинии. Те се образуват в крайбрежните райони на Антарктика", обяснява Мур.
Странното в случая обаче е, че тази полиния е "дълбоко в леда", заяви Мур и трябва да е в резултат от процеси, неизвестни за учените. "Тя е на стотици километри от границата на лед. Ако не разполагахме със сателитни снимки, нямаше да знаем, че е там". Полинията е наблюдавана в същия регион - море Уедъл през 70-те години, след това изчезва и се появява в продължение на няколко седмици отново през миналата година. Сега полинията се отваря отново на 9 септември. "Все още се опитваме да разберем какво става", коментира Кент Мур.