София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гладната стачка в подкрепа на Иванчева продължава

Привърженици на арестуваната кметица търсят обществена подкрепа

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Пети ден  продължава гладната стачка на бившия пр на столичния район "Младост" Петър Кърджилов и на негови съмишленици. Това оповестява самият Кърджилов в свой пост в социалната мрежа фейсбук.

 
Причината за протеста е настояването на гладуващите съдът  да пусне под домашен арест бившата кметица на района Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. 
 
Припомняме, че в средата на октомври специализираният наказателен съд замени най-тежката мярка спрямо двете "задържане под стража" и им позволи да се приберат в домовете си, но след протест от страна на прокуратурата втората  инстанция  отмени домашният арест и върна и двете зад решетките.
 
В статията си във Фейсбук Кърджилов определя аргументите на апелативните съдии, с които оставят Иванчева в ареста като "болшевишки" и прави сравнение с отношението на магистратите спрямо другият подсъдим по делото Петко Дюлгеров, който вече от 10 дни е в дома си.
 
В текста си бившият ръководител на пресцентъра на район "Младост", описва и менюто си, както и  физическото си състояние, вследствие на гладуването си:
 
"Не чувствам толкова глад, колкото леко замайване и намаляване на физическата и менталната ми сила. Ръцете и краката изстиват по-бързо, затова нося с мен термос с гореща вода. Дневното ми меню в тези 5 дни се състои от: 2,5-3 л. топла вода, половин лимон, една лъжица мед, една лъжица зехтин и таблетка комбинирани витамини. Свалих четири килограма. Имам сила да пиша писма,да шофирам, да излизам на протести."
 
Кърджилов прави аналогия в текста си и между своето състояние и това на арестуваните Иванчева и Петрова.
 
"Представете си какво е да не се храните 5 или 10 дни - на същия режим като нас. После си представете какво е да сте затворени за 5-10 дни във влажна и мръсна килия два на два метра с аварийно осветление и да виждате само един фрагмент от външния околен свят (тесния двор на ареста) само за един час на денонощие. А сега си представете последното, но че сте набедени и невинни като Иванчева и Петрова и сте в тази килия вече седми месец, без да можете да прегърнете най-близките си хора."
 
Способността за такава представа бившият пр определя като емпатия, която по думите му липсва в обществото ни, което водело и до липса на свобода и справедливост. Като обяснява  причините за тези липси така: "понеже всеки гледа предимно собствения си задник и тези на най-близките си, вместо да излезе на протест за освобождаването им, жените които посмяха да се опълчат на държавата-мафия ще гният и боледуват там в килията!"
Кметът и зам. кметът на Младост настояват да прекратим гладната стачка. Утре ще бъдем на свиждане при двете.
 
В края на поста си Кърджилов призовава започнатата гладна стачка от съмишлениците на Иванчева да бъде подкрепена от още хора и допълва, че утре му предстои свиждане с двете задържани.