София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Главният прокурор на САЩ пристига у нас

Желяз Андреев очаква развитие по своя казус

6 годиниПравосъдие 9 Боряна Райчева

Главният прокурор на САЩ  Джеф Сешънс е на посещение в България.  Той ще участва в редовната среща между ЕС и Съединените щати по въпросите на правосъдието и вътрешните работи. Такава среща се провежда два пъти годишно, като страната ротационен председател на Евросъюза е домакин през първата половина на годината.

Сред основните теми на разговор ще бъдат борбата с тероризма, сигурността и съдебното сътрудничество, транснационалната организирана престъпност, миграцията, управлението на границите и визовата политика.

Срещата започва днес с официална вечеря.

Идването на главния прокурор на САЩ у нас се очаква с нетърпение от Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова. Те очакват да има развитие и по казуса с ареста на Андреев и искането му за екстрадиция.

Припомняме, че българинът  беше арестуван преди повече от месец във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.  САЩ и Интерпол поискаха ареста на мъжа, заедно с още четирима българи.

Пред Bulgaria ON AIR Андреев сподели, че знае за предстоящото посещение на Сешънс у нас от срещата си със Сотир Цацаров и Цецка Цачева и че е бил уверен, че неговият казус, който е казус и на още няколко души, ще бъде дискутиран на тази среща.

"Конкретни очаквания не бих казал, че имаме. По-скоро имаме надежди и те са за положително разрешаване на този казус", каза Желяз Андреев.

Според него, за да бъдат избегнати в бъдеще подобни сиутации, трябва собствениците на компании с подобна дейност да запознават много детайлно своите служители с всяка една опасност, която може да стои пред тях, за всеки закон, който може да прекрачат, даже и неволно.