София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Главният прокурор на Саудитска Арабия е в Турция за случая Хашоги

Разкритието на Хашоги: Саудитска Арабия използва химически оръжия в Йемен

5 годиниКрими 8 Боряна Райчева

Главният прокурор на Саудитска Арабия пристигна в Истанбул за разследването на убийството на журналиста Джамал Кашоги. Си Ен Ен Тюрк информира, че саудитският прокурор ще има среща с главния прокурор на Истанбул Ирфан Фидан. Той ще посети и саудитското консулство, където Кашоги беше убит.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в събота, че за Турция е важен резултатът от разговорите между двамата прокурори.

59-годишният колумнист на "Вашингтон пост", който критикуваше престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, изчезна при посещение на консулството на 2 октомври. Според турски медии Хашоги е убит и разчленен от саудитски агенти. Тялото на му все още не е открито.

Според последната информация съобщена от в. „Сънди експрес“, убитият журналист щял да разкрие детайли за използване на химически оръжия от Саудитска Арабия е Йемен. Вестникът се позовава на източници, близки до Хашоги. Същевременно разузнавателни източници казали, че Великобритания е била информирана за заговор срещу журналиста три седмици преди той да изчезне. Британската служба за електронно следене е прехванала вътрешни комуникации от генералното разузнавателно управление на Саудитска Арабия. В нея сеговорило за заповеди, които обаче не са били издадени от принц Мохамед бин Салман, а от член на саудитския кралски кръг. В заповедите се говорело за отвличане, но в тях "имало и отворена вратичка за други действия, ако журналистът създава проблеми".