София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Глоба за обида на чувствата на атеистите в Казахстан

Обсъжда се законопроект относо религиозната принадлежност

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В Казахстан планират да наложат глоба за обида на чувствата на атеистите. Министерството на вероизповеданията и на гражданското общество на страната разработва законопроекта.

Възпрепятстването на законните религиозни дейности, нарушаването на гражданските права на частни лица на основата на религия или обида на религиозните им чувства, атеистичните им убеждения, оскверняването на дадена религия или религиозен радикализъм ще бъдат част от действията, които ще бъдат обявени като престъпления и третирани от закона като такива.

Министерството предлага да се наложи забрана на малолетни и непълнолетни лица,да участват в поклонение и религиозни обреди без писменото съгласие на двамата родители или непридружени от родител.

Законопроектът предвижда да се забрани носенето на обществени места на облекло и атрибути, показващи принадлежността на човека към "разрушителни идеологически тенденции".