София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Глобиха "Топлофикация"-София с 10 000 лева

Санкцията е наложена от КЗЛД, заради сгрешена самоличност на длъжник

пропускане
5 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Комисията за защита на личните данни налага глоба в размер на 10 000 лева на "Топлофикация"-София. Причината - използване на лични данни по нерегламентиран начин. След продължила повече от 2 години съдебна битка,  пенсионерът Стефон Иванов от Смолян най-накрая успява да докаже, че не дължи сумата от 1300 лева  на столичното дружество. 
 
Всъщност Иванов от Смолян никога не е живял в София и не е имал апартамент там. Дългът е на негов съименник от столичния квартал "Люлин". Пенсионерът от Смолян се опитал още в началото да обясни това на "Топлофикация", но нямало ефект.
 
В крайна сметка, Иванов успява да докаже пред съда самоличността си, но  остава обезпокоен от достъпа до личните му данни, това той разказа  пред "Нова телевизия".
 
Именно, заради злоупотреба с лични данни, ресорната комисия налага и глобата в размер на 10 000 лева.
 
От „Топлофикация” - София са заявили, че юристите им се запознават със съдебното решение и предстои да решат как да действат.