София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Големият бариерен риф всъщност не е мъртъв

Въпреки това е в много лошо състояние

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Outside Magazine публикува некролог за Големия бариерен риф по-рано тази седмица, като се позова на продължителността му на живот от 25 милиона. В статията подробно разказва за живота на рифа, неговото активно членство в екологичната общност, световната му слава и избелването на коралите, което е довело до неговото влошаващото се здраве. "Големият бариерен риф на Австралия почина през 2016 г. след дълго боледуване. На възраст 25 милиона години," се казва в статията.

Много хора в социалните медии приемат новината за чиста монета. Потребителите на Twitter са в траур от загубата на рифа и призовават своите последователи да се обърне сериозно внимание на последиците.

Учени са притеснени, че свръх-преувеличаване на състоянието на рифа ще популяризира идеята, че е твърде късно и няма шансове за възстановяване. Професор Джон Пандолфи от Центъра ARC в Университета на Куинсланд изрази надежда. "Изключително важно е сега да се укрепи устойчивостта на рифа, и да увеличи максимално естествения си капацитет, за да се възстанови. Но последиците са сериозни и вероятно постоянни. "