София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Големите планове на Столична община за 2019 година

Фандъкова представи предстоящите проекти в София

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Това е последната година от мандата и тя е ключова как ще изпълним ангажиментите, които поехме пред софиянци“, това каза в интервю за „24 часа“ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя обяви, че тази година ще бъдат пуснати първите 8 метростанции от третата линия. Доставени са 20 нови метровлака, ще бъдат купени още 10. „С метрото пускаме и довеждащ транспорт, първо в "Овча купел". Също така обновяваме 15 големи улици и булеварди. Отделно с 38 млн. лв. ремонтираме по-малките в кварталите. Купуваме и още 112 автобуса за градския транспорт. Така 90% от линиите ще са с нови превозни средства", заяви кметицата.

Тя поясни, че по столичната улица „Граф Игнатиев“ има участъци, по които плочите не са монтирани, а само са подредени, за да може да се минава.

Столичният кмет каза, че продължават и инвестициите в образованието на децата, като тази година ще бъдат построени още 15 детски градини, ще бъдат модернизирани 26 училища и ще бъдат построени детски площадки във всички квартали на София.

Фандъкова подчерта, че е важно и да бъде спасена сградата на Централната баня, за да се запази „това богатство на града“. "Възстановяваме и банята в Банкя. Ще възстановим и банята в "Овча купел", в която ще има спа център и научен център. Надявам се, скоро това да се случи и с банята в "Горна баня". Затова няма как да се твърди, че нямаме отношение към минералната вода и баните. Задачата ни е да възстановим 4-те сгради, а там, където е възможно, да се ползват и по предназначение".

Кметът на София коментира и казусът със Северната скоростна тангента и благодари на премиера Бойко Борисов, че е решил столичани да пътуват по нея без винетка. "Тангентата е много важна, защото извежда голяма част от трафика извън центъра и е мярка за подобряване качеството на въздуха. Не можем да си позволим да караме хората да слязат от нея", обясни Фандъкова.

По повод твърдението за липсващи жълти павета столичната кметица заяви: "Проверката установи, че към 31 декември в базата са налични близо 8800 т павета. Твърдението, че се съхраняват 2971 т, очевидно не отговаря на истината".

В заключение Фандъкова коментира предстоящите избори за кмет на София и заяви, че не се притеснява от изборна битка с Мая Манолова, с която имали „добри работни отношения“.