София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Голяма част от японците подкрепят оттеглянето на император Акихито

Императорът сподели, че ще му е все по-трудно да изпълнява задълженията си

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

След проведена анкета от агенция Киодо , 86% от японското население подкрепя решението на император Акихито да се оттегли от престола в полза на по-големия си син принц Нарухито, съобщи БГНЕС.

42,8% от японците са на мнение, че трябва внимателно да се преразгледа сегашното законодателство, за да има законова възможност императорът да абдикира в полза на сина си. 76% от анкетираните изтъкват, че този закон трябва да важи не само за конкретния случай, но и за бъдещите императори на Япония.

Припомняме, че в понеделник бе излъчено видео съобщение на император Акихито, който споделя, че ще му е все по-трудно да изпълнява задълженията си, предвид напредналата си възраст.

Интересен факт е, че императорът на Япония няма никаква реална власт, а има единствено представителни функции- изпълнява ролята на символ на единството на държавата.