София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Голямо количество наркотици са иззети при операция на ГДБОП

Спецпрокуратурата проведе акция в Плевен и Ловеч

5 годиниКрими 6 Боряна Райчева

Специализирана полицейска операция с цел пресичане дейността на организирана престъпна група, занимавала се с производството и разпространение на наркотици, е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. По време на извършените действия по разследването са намерени и иззети голямо количество наркотични вещества -  около 2,5 кг амфетамин, 10 г марихуана, 5 г метамфетамин, както и голямо количество материали и прекурсори и съответното оборудване за производство на метамфетамин. Конфискувани са също мобилни телефони, СИМ-карти, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Извършени са претърсвания  и изземвания на 11 адреса и 6 автомобила. Към  наказателна отговорност са привлечени 8 мъже, съобщиха от МВР.

Допълнително са проведени неотложни процесуално-следствени действия на още два адреса. От таванско помещение в къща в с. Опанец, общ. Плевен, са иззети материали, прекурсори и част от оборудване за производство на амфетамин. В пристройка, обособена като работилница е намерен и 30-литров контейнер, съдържащ около 15 литра амфетамин база. Там с полицейска мярка е задържан 43-годишен мъж.

В стопанска постройка в с. Къртожабене, общ. Плевен, също са открити голямо количество материали, прекурсори и оборудване за производство на амфетамин, както и други вещества, използвани в процеса на синтезиране на наркотичното вещество. Намерен е плик с бяло прахообразно вещество, с приблизително тегло около 300 грама. От същата постройка е иззета и карабина с оптичен прицел със заличени серийни фабрични номера и патрони. Собственикът на имота е разпитан в качеството му на свидетел и е освободен.

В операцията са участвали служители на ГДБОП, секторите БОП в Плевен, Ловеч, Русе, Разград, Враца и Монтана, както и служители на ОДМВР - Плевен и Ловеч. Шестима от участниците в престъпната група са с постоянна мярка за задържане, а на други двама - парични гаранции от по 2000 лeва.