София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Голямото четене на делото КТБ продължава

На 9 май бе даден ход на делото по същество

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

В Специализирания наказателен съд продължава голямото четене на мегаделото КТБ. Очаква се днешното съдебно заседание да преминесамо в четенена обвинителния акт, който е 5 000 странци.

Съдия по делото е Виржиния Петрова, която започна с четене на обвинението на 9 май, когато процесът тръгна по същество, и до днес е прочела около 100 страници от многотомното дело.

Основен подсъдим по мегаделото за източване на КТБ е бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, който е сочен за ръководител на останалите 17 подсъдими. Василев е обвинен в ръководене на организираната престъпна група, която е източвала банката.

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев е един от прокурорите по делото. Той заяви, че доказателствата, с които разполагат, ще дадат отговорите на въпросите, които се задават в обществото.

На въпроса защо Делян Пеевски не е в залата, Гешев заяви: " За г-н Пеевски няма доказателства към този момент в този предмет на разследване, че е извършил престъпление. Затова го няма в обвинителния акт."