София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гонят шефа на Здравната каса

Министър Ананиев му поиска оставката

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев вчера. Това обяви самият Ананиев пред журналисти в кулоарите на парламента. Причината е, че зад гърба на правителството Плочев е лобирал за актуализация на бюджета на здравната каса с писмо директно до парламентарните групи, заобикаляйки правителството, се разбра от думите на министъра.

В писмото, което Плочев е пратил до председателите на ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", се посочва, че задълженията на касата към чуждестранни здравни фондове надвишават вече 271 млн. лева, като от тях просрочени са вече над 133 млн. лв. За 2018 са необходими 140 млн. за покриване на всички задължения с падеж до края на годината, пише Плочев до депутатите ииска да му сътрудничат за актуализация на бюджета за тази сума.

Ананиев поясни, че е поискал оставката на Плочев, когато е разбрал за писмото, защото "той знае каква е процедурата за актуализация", а когато го е попитал дали има такова писмо, той е отрекъл. Освен това директорът обещал на министъра, че ще подаде оставка, а после се отметнал.

Същевременно стана ясно, че Плочев получил заплаха от високопоставен политик.

За това съобщи депутатът от БСП Славчо Велков.

"Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро. В противен случай ние имаме и други мерки, ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор", разясни Велков в парламента.