София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Горанов: Българският гаранционен не е имал комуникация с гръцкия

Обезпечителният фонд е само за българските застрахователи

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви от парламентарната трибуа, че гръцкият гаранционен фонд е задължен на обезпечения по сключени граждански отговорности.

Финансовият министър е категоричен, че липсва упрек към Гаранционния фонд.

„Защо, колеги от надзора, не помислим да създадем подходящ начин да обясним на българските граждани, за да стане ясно че обезпечителният фонд на България е приложим само за българските застрахователи. Той не може да се ползва за такива извън България. И как сега да търсим обезпечение за тези над 9 млн. лв. Всеки български гражданин трябва да знае, че ако сключи застраховка с чужд застраховател, няма гаранционен фонд, който да покрие загубите при фалит“, коментира той.

Министър Горанов обясни, че в проекта на решението и мотивите към него, който БСП вкара днес в парламента, като основен проблем на „Олимпик“ е посочен дъмпингът.

„Искам да го припомня, защото в такъв дебат не е участвала г-жа Агайн при премиера Борисов. Нека да прочетем доклада на г-жа Агайн отново. Това, което казва тя и което не знам дали успяхте да разберете, е, че гръцкият гаранционен фонд е задължен да изплати обезщетенията на „Олимпик“, ако бъде обявена несъстоятелност“, обясни Горанов.

Той посочи, че в случая ролята на Българския гаранционен фонд е трансмисия, а той е местен орган, който да определя щетите.