София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГОРАНОВ ОЧАКВА ПО-НИСЪК ДЕФИЦИТ В КРАЯ НА ГОДИНАТА

СЪБИРАЕМОСТТА НА ДАНЪЦИТЕ Е С 1,6 МЛРД. ЛВ. ПО-ДОБРА

8 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Финансовият министър Владислав Горанов даде заключителна пресконференция за извършеното от министерството през изминалата година. Той заяви, че дефицитът в държавния бюджет в края на годината ще бъде по-нисък. Очакванията са той да бъде 2,5-2,6% от БВП, а не заложените консервативно 3,3 на сто.
Горанов беше категоричен, че няма да се откаже от повдигането на теми за ефективността на разговорите в отделни системи и за предлагането на решения.
Той добави, че вижда икономическият растеж да върви в положителна посока, но не се зае да дава предварителни прогнози.
Изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов добави, че събираемостта на данъците е с 1,6 млрд. лева по-добра тази година.
Директорът на агенция „Митници“ Ваньо Танов допълни, че събраните доходи от акцизи са над 550 млн. лв., което е ръст с от 12%.
По думи на Горанов през 2016 г. се очаква подобряване ефективността на публичните разходи. В заключение финансовият министър изрази надежди, че бюджетът за следващата година ще бъде балансиран и всички предстоящи решения ще бъдат подлагани на дебати.