София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Горбачов призова за спиране надпреварата с въоръжаването

Той е уверен, че светът може да избегне нова студена война

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Бившият съветски президент Михаил Горбачов призова за спиране надпреварата с въоръжаването и подчерта че Москва и Вашингтон трябва да  се фокусират върху преодоляване на разрива между тях и подобряване на отношенията си, които според него са най-важните в света.

"Сега виждаме опити да върнем света в миналото и най-голямата опасност е връщането на конфронтацията, началото на новото състезание по въпросите на въоръжаването", каза Горбачов в изявление.

Той е уверен, че Русия и САЩ трябва имат по-тясно сътрудничество, но не очаква това да се случи, имайки предвид резултатите от последните избори за Конгреса на САЩ.

87-годишният Горбачов говори пред журналисти след премиерата на  документалния филм за него, създаден от немския филмов директор Вернер Херцог и британския документалист Андре Сингър. Премиерата на филма "Запознай се с Горбачов" се състоя снощи в Москва.

Преди прожекцията бившият съветски лидер каза: "Първо,  американците трябва да знаят, че ние, руснаците сме за взаимното разбиране, което имахме и искаме да го опазим и да го направим нашето кредо за всички".

Бившият съветски лидер бе категоричен, че светът трябва да се предпази от нова студена война. Той е дълбоко обезпокоен, че "някои хора говорят за ядрена война като за нещо допустимо, готвят се за нея и обсъждат възможни сценарии. Навремето аз и Рейгън се съгласихме, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена и това трябва да се помни и днес", подчерта Горбачов.

Той посочи, че напълно подкрепя забраната на ядрените оръжия и е важно светът да се отърве от тях, защото, по думите му, последствията от използването на такова оръжие са известни и ужасни.