София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Горивата поскъпнаха

Петролът се колебае на цени от около 51 долара за барел

7 годиниИкономика 12 Боряна Райчева

Въпреки че в сряда петролът поевтиня до под 51 долара на барел заради решението на Федералния резерв на САЩ да повиши лихвите и поскъпването на долара, на бензиностанциите в България цените в четвъртък се повишиха.

В София в бензиностанциите от големите вериги литър бензин А-95 стигна цена от 2,10 лева, а дизелът е с 2-3 стотинки по-евтин. В някои от големите вериги дизелът и бензинът са с еднаква цена.

Въпреки постигнатото споразумение между страните от ОПЕК и други производители за съкращаване на добивите в сряда петролът устойчиво поевтиняваше, като в края на деня котировките стигнаха 50,70 долара за барел „Брент“.

В сутрешната търговия в четвъртък суровината поскъпна с около 1 %, достигайки нива от 51,02 долара за барел.

Основна причина за спада в сряда и колебанията в цените е недоверието на пазарите, че споразумението за съкращаване на добивите ще се изпълнява, както и поскъпването на долара.

ОПЕК и други производители, най-вече Русия, се споразумяха за намаляване на добивите с около 1,2 милиона барела дневно. Споразумението влиза в сила от 1 януари.