София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Готвят нови протести във Войводиново

Роми от местното гето искат да се върнат в незаконните си къщи

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Жителите на пловдивското село Войводиново готвят нови протести. Причината- изгонените от ромската махала преди около месец, се опитали да се върнат отново в къщите си. Стигнало се е до напрежение, но полицията е успяла да го овладее.
 
Припомняме, че напрежението в селото ескалира, след като в началото на януари тази година двама младежи от местната махала пребиха на улицата военнослужещ и това предизвика вълна от протести.
 
Тази сутрин около 20 души от ромския етнос (предимно жени) са се появили в махалата до незаконните си къщи. Според очевидци те са били придружени от адвокат, който им давал съвети как да се настанят отново в домовете си.
 
Според кмета на Войводиново Димитър Тосев, незаконните къщи на тези хора все още не са бутнати, защото се чака решението на съда.
„Те направо заявиха, че се връщат тук да живеят. Нито един от тях няма документи”, обясни още Тосев.
 
При появата на тези семейства във Войводиново, напрежението пак е ескалирало. Около 50 души спонтанно са се организирали и са се опитали да нахлуят в махалата, за да протестират там, но органите на реда са ги възпрели.
 
Обитателите на незаконните къщи  са си тръгнали малко след това, но в понеделник ще се срещнат с кмета на община Марица. От него те искат да се върнат обратно по къщите си, а тези, чиито постройки са съборени, да получат фургони.