София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Готвят промени в Закона за българското гражданство

Цачева призна, че има проблем в издаването на удостоверения за български произход

5 годиниПравосъдие 11 Боряна Райчева

Правосъдният министър Цецка Цачева обеща до края на годината да бъдат готови законодателните промени за придобиване на българско гражданство. Пред журналисти в Стара Загора тя призна, че има проблеми в издаването на удостоверения за български произход, като доказателство за това е, че през последната година на вицепрезидента Илияна Йотова е предложен отказ за издаване на документи на повече от 750 случая, както и на 93 души, за които има данни в различните информационни системи за извършени от тях нарушения.

Цачева обясни, че работна група ще предложи промени в Закона за българското гражданство в две направления - придобиване на гражданство по произход и по натурализация чрез т.нар. инвестиции - разкриване на работни места и осигуряване на заетост.

По повод т.нар. таен арест правосъдният министър разясни, че Конституцията гарантира на всяко едно задържано лице да има контакт с адвокат. “По сега действащите текстове тези лица имаха право да уведомят член от семейството или работодателя си. По изпълнение на Директива от 2013 година се дава възможност на  задържано лице да уведоми всеки, по негово желание, без кръга на роднини и работодател, но при съответни условия. Прокурорът е този, който ще прецени дали това би затруднило разследването, но и тук правото на задържания се гарантира чрез бързо производство за обжалване от отказ. През цялото това време лицето е в контакт с адвоката си и посочено от него лице. Не бива да се счита, че става дума за някаква прекомерност, заради която в рамките на тези 48 часа лицето да остане без контакт с адвокат. При непълнолетните предложението е за 24 часа като задължително се уведомява Агенцията за закрила на детето. Не считам, че има конфликт с Конституцията”, каза Цачева.

Тя съобщи още, че за засилване мерките в затворите правителството отпуска нови 200 щатни бройки в Главните дирекции „Изпълнение на наказанията” и „Охрана”.

Цецка Цачева беше днес в Стара Загора, където присъства на църковния ритуал по освещаването на първия в системата на изпълнение на наказанията храм, който е предназначен основно за близките на лишените от свобода, идващи на свиждане. Параклис „Света Богородица - Благовещение“ е изграден изцяло от дарения и с безвъзмездния труд на лишени от свобода, каквито са и останалите четири храма към Старозагорския затвор.
Освещаването бе извършено от Старозагорския митрополит Киприан. На него присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Васил Миладинов, представители на съдебната власт, на академичната общност и др.

Министър Цачева подари на началника на затвора в Стара Загора старши комисар Иван Карушков икона с образа на свети Иван Рилски и му пожела тя да закриля както лишените от свобода и техните близки, така и служителите, които работят там. 

Правосъдният министър коментира още, че според Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража в местата за лишаване от свобода се осигурява достъп на духовни лица от религиозните общности, регистрирани в България. Свещенослужителите имат право да се срещат насаме със затворниците, като изповядващите различни религии имат равни права. В местата за лишаване от свобода се назначават на щатна длъжност духовни лица от вероизповеданието, изповядвано от преобладаващ брой лишени от свобода в съответния затвор. В тази връзка по щата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ има предвидени длъжности за свещеници,  които се назначават на половин щат по трудови правоотношения.