София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Готвят пътна карта за отпадане на роуминга на Балканите

Мария Габриел: Това е възможност за България по време на председателството на ЕС

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Работим по пътна карта за отпадане на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани. Това заяви на работна среща в Брюксел с посланиците на шестте балкански страни българският еврокомисар Мария Габриел, проведена по нейна инициатива. "Сега е моментът. Това е възможност за Балканите, за Европейския съюз и за България, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС през януари", подчерта комисарят по цифрова икономика и общество. Тя посочи, че цифровата интеграция на Западните Балкани е неин приоритет и информира посланиците, че работи по идеята в бъдеще европейската инициатива wifi4eu да обхване и балканските страни.
Очакването на комисаря е първите хиляда ваучери по инициативата да бъдат предоставени в европейските държави след януари 2018 г. Целта е между 6 и 8 хиляди общини от целия ЕС да имат безплатен интернет достъп на обществени места, като библиотеки, училища, болници. Разширяването на тази инициатива в посока Западните Балкани би била уникална възможност за всяка една от нашите страни, категорични бяха в своята подкрепа и 6-ата посланика. Те се обединиха, че битката за падането на роуминг тарифите е обща, но разчитат основно на подкрепата на България и на Мария Габриел за нейното спечелване.