София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Градове в страната и чужбина на протест за парк „Пирин“

Настояват за оставката на министър Нено Димов

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Нови протести в защита на национален парк „Пирин” ще има и тази вечер. Демонстрации ще се проведат в 25 града, 8 от които в чужбина – като Берлин, Виена и Брюксел.

Исканията на протестиращите са все същите - оставка на екоминистъра Нено Димов и отмяна на решението на Министерския съвет, с което се дава разрешение за строителство на ски-писти и съоръжения в планината. Природозащитниците искат още да бъде обявен реалният собственик на концесионера „Юлен”.

Министър Нено Димов уверява, че няма да се строи друго в парк „Пирин“, освен съоръжения в ски зона, която е не повече от 2% от територията на парка. Според  протестиращите, обаче, застрояването на ски писти и съоръжения ще отнеме 48% от територията на националния парк.

Премиерът Бойко Борисов също е категоричен, че освен втори кабинков лифт в Банско, друго в националния парк няма да се строи.