Гледай
на живо

Граждани сигнализират главния прокурор за заменките на гори

Сделките са извършени по време на правителството на Сергей Станишев

Граждани сигнализират главния прокурор за заменките на гори Граждани, подкрепени от Българска Социалдемокрация-Евролевица, сигнализират до главния прокурор Соти... thumbnail text

Граждани, подкрепени от Българска Социалдемокрация-Евролевица, сигнализират до главния прокурор Сотир Цацаров за неравностойно извършени замени на гори и земи, извършени от ръководители на Държавна агенция по горите и Министерски съвет.

Поводът е стартиралото дело от Европейската комисия срещу страната ни, за нерегламентирана държавна помощ. България може да бъде осъдена да възстановява средства в размер на милиарди левове.

Според Комисията, замените трябва да бъдат анулирани или облагодетелстваните частни собственици да доплатят разликата до реалната пазарна цена.

В сигнала се казва, че замените са извършени по време на управлението на „Тройната коалиция“, с министър-председател Сергей Станишев.

По решение на Мирослав Найденов от 2012 година, са продадени 29 декара на частно лице, за сумата от 581 000 лева, което по-късно препродава земята на частна фирма. При друга сделка, са подадени 8,9 декара за 316 000 лева, които после отново били препродадени.

Една от фрапантните сделки е била за 707 декара в района на село Старо село, близо до Оряхово. При тази сделка е извършена замяна с гори във вътрешността на страната от близо 1900 декара. Облагодетелстван от тази замяна е тогавашният собственик на сметопочистващата фирма „Титан“ Димитър Борисов.

Тези и други подобни сделки, са посочени от подателите на сигнала до главния прокурор. В писмото подателите напомнят, че изтича 10-годишния давностен срок от 2007-2017 г., а щетите и пропуснатите ползи от държавата са огромни, гласи още писмото.