София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гражданите на Англия губят досегашните си привилегии след Brexit

Пет са ключовите неща, преди изтичането на двугодишния срок

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Ако след две години Англия напусне Европейския съюз, хората от двете страни на Ла Манша ще изгубят много от привилегиите, които ползват сега, съобщава „Шпийгел онлайн“.

Пет са нещата, които трябва да заинтригуват британци и европейци още от сега, докато Обединеното кралство отброява изтичането на две години до преговорите относно този въпрос.

Хората, пътуващи към Лондон, ще бъдат разделени на две отделни опашки. Много хора, сред които най-вече немци, решават да прекарат уикенда в Лондон. Разбира се, досега трябваше да си носят паспортите или личните карти, защото Великобритания не е член на Шенген. Все още могат да се видят невероятни опашки от хора на Хийтроу или Гетуик.

Въпреки това много европейски граждани намират позитивни страни в това чакане в сравнение с други пътуващи. В това число се включва фактът, че не трябва да плащат данъци на сувенирите и подаръците. Но ситуацията няма да остане така. Привърженици на напускането на ЕС дават обещания отново да затегнат контрола на техните граници.

Това може да означава, че европейските граждани ще бъдат подлагани на обстойни проверки за самоличност и багаж. Изчислено е, че средната продължителност на чакането е 45 мин., а за европейци само 25. Съюзът на британските летища се изказа, че това ще се промени.

Брак, за да бъдеш с любимия човек: За британците с партньор от друга националност ще се усложнят любовните взаимоотношения, защото европейските граждани нямат автоматичното право да останат във Великобритания и съответно обратното. Логично решение за двойките е да се оженят, за да може партньорът да получи собствено гражданство. Естествено властите ще разглеждат мотивите и ще правят проверки при младоженците.

Следване в Оксфорд: На много студенти се предлага възможността да учат един или два семестъра в чужбина. Това се осъществява чрез програмата Еразъм, която повече от 30 години съдейства на студенти в тяхното академично образование. За повече от 16 000 младежи, записали да учат в британски висши училища, напускането на ЕС ще бъде голям проблем. Това означава да плащат такси като на местните студенти, а всички знаем, че образованието там е скъпо плането.

Промени в медицинските услуги: Хората почти не си мислят, че докато са на почивка ще им се наложи да останат не в хотел, а в болница. Европейците са застраховани с Европейска здравноосигурителна карта. В Европа или чужбина тя гарантира свободен избор на лекар и еднакви условия за лечение както на местните жители. Много често на пациента не се начисляват сметки. Британците ще загубят скоро тази привилегия, ако решат да ходят в чужбина и им се наложи да посетят лекар.

По-малко шоколад в Обединеното кралство: Много ценители на шоколада в Англия усещат настъпването на Brexit. Като за начало производителят Монделийз е намалил блокчетата в шоколада „Тоблерон“. Между триъгълничетата от шоколад зеят изведнъж празни пространства. Възможно е да се намали и размерът на опаковките на друг вид шоколад, отново произвеждан от Монделийз. Зад това странно решение всъщност се крие много по-сериозен проблем. Това е увеличението на цената на какаото в чужбина, допълва още изданието.