София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Гражданска отговорност“ и за колите на трупчета

Такова решение взе съдът на ЕС в Люксембюрг

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Всеки автомобил, който не е със свалени табели и прекратена регистрация трябва да има застраховка „Гражданска отговорност“. Застраховката е задължителна дори за колите, които не са в движение и стоят на трупчета в задния двор. Такова решение взеха магистратите от съда в Люксембург по повод дело, срещу жена от Португалия, чийто автомобил стоял незастрахован в продължение на години в задния й двор. Един ден синът й взел колата, изхвърчал от пътя и загинал заедно с двамата си спътници. Заради това,че колата не е била застрахована Гаранционият фонд изплатил 473 345 евро обезщетения на семействата на жертвите.

Решението на съда на ЕС е задължително за всички съдилища в държавите-членки на Евросъюза, които гледат подобни дела. Евромагистратите посочват, че всяко превозно средство, което не е свалено от регистрация, според правото на ЕС задължително трябва да има платена "Гражданска отговорност". Фактът, че автомобилът е бил паркиран на частен терен и дълго не е ползван, не освобождава собственика му от задължителната застраховка, гласи решението.

Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи коментира пред бТВ, че най-вероятно това решение ще се приложи и у нас. Той поясни, че „Гражданска отговорност“ предпазва потърпевшите. Според него има основание да бъде прието това, заедно със система, при която по-честите нарушители да плащат по-високи вноски. По думите му е неправилно застраховката да върви с автомобила, а не с шофьора.

Според българското законодателство, ако автомобил без "Гражданска отговорност" причини произшествие, отговорност носи този, който е шофирал, коментира Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. В тези случаи обезщетението се плаща от Гаранционния фонд, който после си търси парите от водача, не от собственика на автомобила. Ако пък виновният водач е загинал в пътнотранспортното произшествие, обезщетението се поема от неговите наследници. След решението на Съда на ЕС е възможно и у нас след съответна законова промяна да се търси отговорност и от собственика на автомобила.