София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Гражданската отговорност“ с висок скок в цената

Вече плащаме около 270 лева

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Цените на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ отново тръгнаха нагоре. Увеличението е факт и вече ще плащаме с между 15 и 20% повече. Най-малкото поскъпване е с 5-6 лева, а най-високото със 62 – 63 лева.

Над 90% от застрахователните компании увеличиха цената на полиците с по 40-50 лева и цената на задължителната застраховка в София вече гони 270 лв., което е почти със 100 лв. повече от началото на годината.

Цената се формулира от фактори като възрастта на шофьора и автомобила, населеното място, както и кубатурата на колата. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.

Според застрахователите, една от причините за поскъпването е промяна в начина, по който се обезщетяват близките на загинали при катастрофи. С решение на ВКС от юни се разширява кръгът на хората с право на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от причинена смърт на техни близки. Това вече са и братята, и сестрите, бабите, дядовците и внуците.

Друга причина, довела до скок на цената на „Гражданската отговорност“, е че от февруари застрахователите трябва да правят по-високата вноска към Бюрото "Зелена карта". То принуди всички наши застрахователи да попълнят с 4 млн. евро специален фонд като банкова гаранция пред европейската система "Зелена карта" срещу неплащането на щети, предизвикани от български автомобили в чужбина.

Застрахователите признават, че относителната цена на „Гражданската отговорност” в България е доста висока спрямо средната работна заплата и изчисляват, че това са над 25% от средната работна заплата и над 60% от пенсията.