София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грандиозен гаф с паметника на Калашников в Москва

Изрязаха с флекс чертеж на Хуго Шмайзер

7 годиниЛюбопитно 9 Боряна Райчева

На открития преди няколко дни в Москва паметник на руския оръжейник Михаил Калашников се оказа чертеж на немски автомат StG44, дело на прочутия немски инженер Хуго Шмайзер. Гафът е бил забелязан от руския историк Юрий Пашолок и след това потвърден от други експерти.

Изпратени са работници, които са изрязали с флекс чертежа, а скулпторът Салват Щчербаков бил привикан за обяснения и признал, че е сгрешил.

АК-47, познат просто като „Калашник“, е конструиран от Михаил Калашников през 1947 и веднага влиза на въоръжение в съветската армия. Мнозина специалисти смятат, че в голяма част той копира оръжието на Шмайзер, въведено в нацистката армия през 1944 година.

Самият Шмайзер е пленен от руснаците, закаран в Съветския съюз и заставен да работи за нуждите на военното производство.

От 1947 година насам „Калашников“ е най-продаваният автомат в света, като в момента има произведени над 100 милиона бройки. Автоматът е на въоръжение в множество армии по света. Оръжието е толкова популярно, че даже е изобразено на герба и знамето на Мозамбик, като и на гербовете на Зимбабве и Източен Тимор.

На откриването на паметника на Калашников, който е висок 10 м, миинстърът на културата нарече автомата „културен бранд на Русия“.