София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАИ ЗАДЪРЖАНИ ЗА ПОДКУП

ВЗЕЛИ 700 ЛЕВА ОТ ТРАФИКАНТ НА БЕЖАНЦИ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

На двама гранични полицаи от Калотина, взели 700 лева подкуп от трафикант на бежанци, са повдигнати обвинения, съобщиха от прокуратурата.

Веско Арсов и Бисер Иванов са задържани с мярка до 72 часа и предстои внасяне на искане в Окръжен съд - София да им бъде наложено задържане под стража.

На 1 септември двамата са били на работа като граничен полицейски наряд-автопатрул за охрана на държавната граница. За времето от 20:00 до 24:00 часа Арсов и Иванов приели "като дар, който не им се следва" - сумата от 700 лева, от български гражданин, който е превозвал трима бежанци, се казва в съобщението.
Подкупът е получен от служителите на МВР, за да не извършат проверка в граничната зона на превозното средство, с което са придвижвани имигратите, както и самите тях и вещите им. Така граничните полицаи не са предприели мерки за противодействие на правонарушенията в заповядания им за охрана участък на държавната граница, подчертаха от прокуратурата.
Двамата обвиняеми са пропуснали автомобила и пътуващите в бежанци по посока на държавната граница в охраняваната от тях зона и не са докладвали за тях.

Източник: Дир БГ