София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Граничният контрол в Шенген се удължава с 3 месеца

Отнася се до Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ЕС удължава с три месеца пограничния контрол в шенгенското пространство заради потока от мигранти, предаде Би Би Си. В съобщение, разпространено от Европейската комисия се посочва, че решението се отнася за гранични пунктове, през които се влиза в Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия.

Посочва се, че въпреки намаляването на миграционния поток, благодарение на споразумението с Турция, мигранти продължават да пристигат в Гърция и в други европейски страни.

Поради това отмяната на пограничния контрол може да доведе до вълна от т. нар. вторични миграция в рамките на общността.

"Шенгенската зона без вътрешни граници е историческо постижение, което трябва да съхраним. Работим за това колкото е възможно по-скоро да се върнем към нормалното функциониране на шенгенската зона и постигнахме много, но не всичко." - се казва в съобщението.

През септември Германия, Австрия и Чехия обявиха, че усилват пограничния контрол заради несекващия поток от бежанци.