София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гребеца настоява да го пуснат, съдът отказва

Подсъдимият с поредна молба за предсрочно освобождаване

6 годиниПравосъдие 9 Боряна Райчева

За пореден път Софийски градски съд остави без уважение молбата за условно предсрочно освобождаване на Любомир Димитров-Гребеца от бандата за отвличания „Наглите“.
Припомняме, че такава молба той подаде преди по-малко от два месеца и тогава тя също не бе уважена.
Гребеца е с влязла 10-годишна присъда за участие в 9 от общо 12 отвличания, извършени от групата.
Той изтърпява наказанието си от 2009-та година насам в затворническото общежитие в Казичене. От присъдата към настоящия момент му остават за излежаване още  около  8 месеца, тъй като по време на престоя си в Казичене е работил, което води до намаляване на наказанието. 
Администрацията на затвора смята, че Димитров не се е поправил и че съществува реален риск той да извърши друго престъпление. Като мотиви оттам изтъкнаха и факта, че освен по това дело обаче, Димитров е подсъдим и по друго- за убийството на двама от членовете на "Наглите", чиито трупове бяха намерени заровени в Плана планина. 
Важно обстоятелство е, че второто дело е в много ранен етап, а присъдата по първото изтича. Бременност на една от съдебните заседателки, пък може да доведе до осуетяването му и започването му отначало. Опасността, според запознати, се крие в това, че ако той излезе на свобода преди има определена мярка по второто дело, има реална опасност да избяга.
По-рано днес Градският съд пусна предсрочно на свобода Васил Маникатов. Той е сочен за една от жертвите на групата за отвличания "Наглите", като освен това е обвинен и за притежание и разпространение на наркотици.
Двете решения на съда не са окончателни. Последна дума има апелативната инстанция.